Vet inte om jag ska skratta eller gråta.......

Igår var det Elit spår på Mullsjö BK. Jätte kul, eller? Jag skulle döma tillsammans med Pelle Lindh, Maria Laurén och Christina Abrahamsson. Rätt som det är kommer Ingrid (Sanis matte), hon hade blivit inringd som reserv kl 22.40 på fredagkvällen, personen som avbokade hade mailat tävlingsansvarig kl 22.30. Nåväl Ingrid blev inringd och varken Anders (tävlingsansvarig) eller Ingrid tänkte på dom etiska reglerna. Vad gör man? Ingrid får inte tävla? Resultatet stryks eller tävlingen ställs in? Ringde tävlingsansvarig i Distriktet för råd och hennes rekomendation var, kör tävlingen som planerat med Ingrid i startfältet. Hon lutade sig på ett mail från centrala tävlingssektorn skrivet av Staffan Nordin. Pelle hade också med 2 hundar av frun Tinas uppfödning men det var redan diskuterat så där var det "grönt".

Texten nedan är det som Staffan skickade tävlingsansvarig i distriktet.

AG-Etik kom, efter mycket övervägande, fram till att inte formulera något generellt  förbud mot att döma egen uppfödning.  (Det finns provformer (t ex MH) där det är förbjudet att vara funktionär för egen uppfödning, det kan motiveras med att det är fråga om ett engångsprov och att funktionären ingår i provanordningarna). För ett generellt förbud talar förstås att det finns en direkt och oupplöslig koppling mellan uppfödaren och de uppfödda hundarna. Mot ett förbud talade att det i praktiken kan vara svårt att tillämpa. Bland annat tänkte AG-Etik på att man som t ex bruksdomare inte i förväg säkert vet vilka hundar som kommer att starta. Det kan också vara som i detta fall att även en relativt liten men tävlingsintensiv uppfödning gör det svårt för en domare att få döma över huvud taget om den egna uppfödningen alltid ska undvikas. Vi såg dock en skillnad i dignitet på olika tävlingar, exempelvis mellan ett SM resp en appelltävling. I det här fallet är heller inte kopplingen mellan domaren och hunden direkt (det är en familjemedlem som är uppfödare). Jag kan bara ge lite synpunkter på situationen, det faktiska avgörandet måste alltid funktionären själv komma fram till.

Ganska solklalt, eller?

Fick just reda på att jag och Pelle är anmälda av domarekollegan Christina för att vi har dömt egen uppfödning. Känns extremt märkligt att inte prata om det när vi träffades på tävlingen. Nu handlar det om att invänta SBK´s svar och i värsta fall stryks Ingrids resultat och jag tappar min domare licens.

Nåväl nu tar vi något roligare.

Vallade med Daisy lite idag och tränade hämt. Gick riktigt bra. Höger hämt funkar bra däremot har hon problem med vänster. Nu vet vi vad som behöver tränas........

Så här trött blir man iaf av vallning.



Nästa vecka är det semester, vallnings clinic och debut tävling. Återkommer..... både med tävlings resultat och svar från SBK.

//Anna

Maybe Tails´s första Brukschampion

GRATTIS Ingrid & Sani till Brukschampionatet. Vi är så otroligt stolta över er och er prestation. Eftersom jag inte har pratat med Ingrid så vet jag egentligen inte mer än vad jag läst här på hemsidan i gästboken. Återkommer när jag fått lite fler detaljer.



Här är det som vanligt full fart och lite till. Börjar få lite struktur på huset och det är inte så många kartonger kvar att packa upp.

Helgen som varit har det inte blivit någonting gjort hemma men däremot borta. Sedan lång tid tillbaks lovade jag att vi skulle vara djurskötare när Isis (Awes) dotter skulle gifta sig, helgen 21-22 maj. När Ann (fru Awes) fyllde 50 år fick hon en ”Total Kitchen home makeower” i födelsedagspresent och vad passade då bättre än montering den helgen vi ändå skulle vara där och dom dessutom inte var hemma. Owe var lite små ”putt” för att jag inte insåg vilket jobb det var och var orolig för att vi inte skulle hinna. Att både sköta djuren och göra ett kök på 2 dagar var kanske inte helt optimalt planerat. Snälla goa Axel med flickvän Louise lovade att hjälpa till, vilket var en jäkla tur annars hade det inte gått att genomföra. Louise och jag tog ansvar för att djuren fick mat, utgödsling, vatten mm. mm, den tid vi sedan hade kvar hjälpte vi till så gott vi kunde med snickerier och mark service. Axel och Owe snickrade. Lovar, det var som på TV. Vi höll på till 22.00 på lördagen och vi blev knappt klara på söndag eftermiddag innan dom kom hem (bara lite små fix kvar). Som tur var fick dom punktering utanför Södertälje och det var den mest perfekta punktering någonsin, vilket gav oss lite mer tid. 10 minuter innan dom kom hem stod Louise och målade det sista, Axel röjde undan maskiner, jag dammsög och Owe monterade ihop köksön som går på hjul. Jag tyckte redan från början att köket var snyggt, men på plats är det ännu bättre. Ett harmoniskt resultat, modernt men det smälte in otroligt bra i det gamla huset. Ann blev glad och nöjd och det är ju det allra viktigaste.

Vet inte riktigt hur jag ska kunna tacka Axel och Louise som verkligen ”slet” med oss. TACK!

Nu kommer en ”vanlig” vecka där jag räknar med att hinna göra klart det sista i huset och sedan ska vi ha semester. Åka till Kroksbo och gå vallnings clinic, göra tävlingsdebut med Daisy på ASCA prov och sova ut.

//Anna


ny adress

Nu har flyttlasset gått från Nätered till vårt nya hem, Stora Stigabo Bjurbäck. Flyttlassen gick nu i helgen och jag vet inte riktigt hur jag ska kunna tacka er som var med och hjälpte till och bar, kom med inrednings tips och höll humöret uppe.

Johanna, Mattias, Karin, Peter, Frille, Tessan, Axel, Louise som bar & bar & bar. Ida som förbarmade sig över hundarna så att dom fick en promenad på lördagen. Utan er alla vet jag inte hur detta hade gått, vi är så oändligt tacksamma för er hjälp.

Som alla säkert förstår är det lite att ”stå” i nu och därför får uppdateringar, bloggskrivande o.s.v. ligga lite på is. Vi kommer att ha samma telefonnummer som tidigare så når oss gör ni.

Hörs så småningom och än en gång TACK till er som var med.

Anna & Owe


Roligt & tråkigt

Så är då flytt bestämt från Nätered. Vi flyttar så snart det är möjligt och flytten går till Stigabo i Bjurbäck. Stigabo ligger ca 6 km från Nätered så det blir inte så långt. Efter alla tråkigheter som varit känns det otroligt befriande att det är löst.

Helgen som varit var vi på Vall läger hos Govert & Carina Ström i Vara. Instruktör var Bjintze Jager http://www.jjranch.nl/aussies.htm Jag har varit på kurs med Bjintze tidigare och tycker att han är en bra instruktör, om än lite svår att förstå. Vi har vallat på både får och ankor. Kan väl inte påstå att det gick så där super bra, men lite framsteg har vi gjort. Vad jag är imponerad av är hur bra Daisy slappnar av och bara finns bredvid mig fram tills det är dags för jobb, då…….. Vi gjorde bl.a. en övning där vi arbetade alla hundar ihop. Varje hund/förare ansvarade för ett hörn i arenan. När djuren kom till ”mitt” hörn skulle vi flytta djuren till nästa hörn och där skulle det ekipaget som hade ansvar för det hörnet ta dom vidare. När man inte arbetade skulle hunden ligga vid sidan och titta när dom andra hundarna jobbar utan att vara oroliga, skälliga eller dumma sig. I denna gren var Daisy oslagbar, så jätte duktig. Tilläggas ska att fåren/ankorna inte alltid (ganska sällan) följde staketet utan lite nu och då var inne bland hundarna också. Denna övning ska vi nog försöka köra ibland för det var riktigt, riktigt bra.





Avslutningsvis hade vi en liten ”skoj” trail. Tur eller skicklighet? Vi vann den i alla fall på 93 poäng (av 100). Ska nog inte påstå att det var av skicklighet, men vi var på rätt plats och fåren skötte sig. Lite nöjd är jag, eller förresten jag är jätte nöjd.

Hörs snart igen.

//Anna


RSS 2.0